Historie

Darten is een spel dat al eeuwen geleden is ontstaan, maar de precieze gegevens ontbreken. Naar verluid waren het de soldaten in het veld die uit tijdverdrijf een spelletje hadden bedacht. Het was de bedoeling dat iedereen met een soort speren op een doel gooide, waarop een puntentelling was aangebracht. In de winter werd het spelletje noodgedwongen naar binnen verplaatst doordat het buiten simpelweg te koud was. Binnen werden de attributen en regels een beetje aangepast: de speren werden vervangen door kleinere varianten en er werden regels bedacht.

Hendrik VIII en zijn dart set

Naarmate de tijd vorderde, ontwikkelde het spel zich en werd het ook gespeeld in de rijkere lagen van de bevolking. Zo gaat het verhaal dat Anne Boleyn, de vrouw van Hendrik de Achtste, een prachtig versierde en zeer dure dartset cadeau gaf aan haar man. In 1896 werd de huidige puntenverdeling op het dartbord 'ontworpen' door een timmerman. Naast elk hoog getal bevonden zich twee lage getallen zodat geluk een minder grote factor zou zijn.

Darten: een kansspel of vaardigheidsspel?

Toch weerhield dat men er niet van om in 1908 een rechtszaak te starten over het feit dat een cafébaas darts liet spelen in zijn café. Men vond het namelijk net als een fruitautomaat (zie: fruitautomaten.nu) een kansspel, en dat was verboden om te spelen in een café. Tijdens deze rechtszaak werd bewezen dat darts een skills spelletje was. De ontwikkeling van het spel zette door en in 1924 werd een Darts Association opgericht. In 1927 werd voor de eerste keer het WK darts georganiseerd.

Artikelen

Regels

De regels van darten hangen eigenlijk af van het spel dat wordt gespeeld. Er zijn sowieso universele regels over de gooiafstand en de hoogte van het bord. Bull's Eye dient 1,73m boven de grond te hangen. De oche, ook wel werplijn genoemd, ligt 2,37m van het bord af. De oche dient minimaal 61cm lang te zijn, en de breedte bedraagt tussen d

Lees meer...

Professioneel vs cafe

Professioneel darten en darten in een café is eigenlijk bijna hetzelfde. De regels worden tijdens professioneel darten natuurlijk wat strenger nageleefd, maar over het algemeen is het zo dat je deze regels ook in het café dient toe te passen. Zaken als de afstand van de werplijn tot het bord en de hoogte van het dartbord zouden

Lees meer...